NOVÁ SEDLICA: Turistov priláka hlavne príroda a okolité kultúrne pamiatky

25.09.2010 Snina

Nová Sedlica 25. septembra (TASR) – Turistov zo Slovenska i zahraničia láka do Novej Sedlice hlavne príroda Národného parku (NP) Poloniny a Karpatské bukové pralesy, ktoré v júni 2007 zapísali do Zoznamu svetového ...
Jednou z nich je Stužica, ktorá je vzdialená niekoľko kilometrov od obce.
Národná prírodná rezervácia Stužica sa rozprestiera v okolí vrchu Kremenec s nadmorskou výškou 1221 metrov. Na spomínanom kopci je osadený stĺp, ktorý pripomína, že sa tu schádzajú hranice Slovenska, Poľska a Ukrajiny. Od roku 2007 sa na tomto mieste vždy začiatkom leta stretávajú desiatky turistov z troch susedných štátov.
Na území NP Poloniny je najvyššia koncentrácia pralesov na Slovensku. Na ich ochranu bolo doteraz vyhlásených šesť národných prírodných rezervácií. Okrem bukových a jedľovo-bukových lesov sú pre túto oblasť charakteristické horské lúky. Zo vzácnych rastlín sa tu vyskytuje iskerník karpatský, hadomor ružový či fialka dácka. Doteraz tu bolo zistených 3600 druhov bezstavovcov a 294 druhov stavovcov.
"V lokalite Stužica je z drevín zastúpený hlavne buk a jedľa. Určite sa tu nájdu buky, ktoré majú okolo 250 rokov a presahujú 50 metrov. Čo sa týka jedlí, tie dosahujú vek vyšší ako 350 rokov, " povedal zástupca riaditeľa Správy Národného parku Poloniny Marián Gič. Dodal, že ich park nie je turistami navštevovaný do takej miery ako ostané na Slovensku. Bohužiaľ, nájdu sa medzi nimi aj takí, ktorí si takéto prírodné bohatstvo nevážia a takých tu vidia neradi.
Na východnom konci obce je zriadené aj informačné stredisko NP, kde môžu turisti získať informácie a prečítať si upozornenie, ako sa majú správať v tomto prostredí. Huby sa tu dajú nájsť priamo v dedine pri ceste. Podľa slov domácich sem prichádzajú ľudia aj z Košíc či Prešova a väčšinou zbierajú iba hríby.
V okolitých obciach návštevníci obdivujú hlavne drevené kostolíky typické pre túto časť Slovenska a tunajšími obyvateľmi nazývané "cerkov" alebo "cerkva". Jeden z nich Chrám sv. Michala Archanjela z polovice 18. storočia stál aj v Novej Sedlici, ale začiatkom 70. rokov minulého storočia ho premiestnili do Humenného, kde je dnes súčasťou tamojšieho skanzenu.
V Novej Sedlici v tej istej dobe dokončili murovaný Chrám Zosnutia Presvätej Bohorodičky, ktorý spravuje pravoslávna cirkev.
V obci sa zachoval aj roľnícky domček, ktorého strešná krytina je zo slamy a pôvodná hlinená dlážka v interiéri je pokrytá drevenou fošňovou podlahou.
 

Vyberte región